Dan sjećanja na Vukovar (1991. – 2020..)

Bitka za Vukovar, jedna od najtežih i najkrvavijih bitaka Domovinskog rata, završila je nakon 87 dana opsade grada, 18. studenog 1991. godine. Sljedeći su dani bili obilježeni protjerivanjem većine nesrpskog stanovništva te ratnim zločinom počinjenim nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice.

Iako su borbe započele i ranije, kao datum početka bitke obično se navodi 24. kolovoza 1991. kada su hrvatske snage srušile dva zrakoplova JNA koji su mitraljirali silos Đergaj.

Život je u teško razrušenom i oštećenom gradu bio iznimno težak. Nije bilo struje, ni uredne opskrbe vodom i hranom, stanovništvo je tjednima bilo u podrumima i skrovištima, bolnica je bila teško oštećena i svi su njeni katovi bili evakuirani pa je funkcionirala u podrumu. Hrvatske su se snage 13. listopada pokušale probiti prema opkoljenom gradu, dijelom ušle u selo Marince, ali su zbog velikih gubitaka i političkih pritisaka iz inozemstva uvjetovanog i humanitarnim konvojem koji se pokušavao probiti do grada, od deblokade grada morale odustati. Tri dana kasnije poginuo je i Blago Zadro, zapovjednik obrane Borova Naselja i jedini hrvatski branitelj kojem je posmrtno dodijeljen čin generala.

Simbol obrane Vukovara je i Trpinjska cesta koja je zbog izvrsne obrane hrvatskih snaga nazvana „grobljem tenkova JNA“.

Snage JNA brojčano su bile višestruko nadmoćne, grad je bio gotovo potpuno uništen, manjkalo je hrane, oružja lijekova i sanitetskog materijala.

U takvim je okolnostima grad okupiran 18. studenoga.

Ove godine, pozivamo sve da se dostojanstveno, iz svojih domova, prisjete žrtve Grada heroja te zapale lampion i pridruži nam se u sjećanju na hrvatski ponos Grad Vukovar.