O općini

0
naselje
0
stanovnika
0
km² površine

Općina Plitvička Jezera

Općina Plitvička smještena je u sjeveroistočnom dijelu Ličko-senjske županije. Obuhvaća površinu od 470,79 km2 i ima 41 naselje. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Općina ima 4373 stanovnika. S obzirom na reljef općina je brdsko-planinsko područje gdje se izdvajaju planine Mala Kapela i Plješivica. Područje općine Plitvička Jezera jako je stradalo u Domovinskom ratu i bilo je okupirano u razdoblju od 1991. – 1995. godine. Danas je većim dijelom područje općine obnovljeno i opremljeno komunalnom infrastrukturom.

Sjedište općine Plitvička Jezera je u Korenici. Korenica je turističko naselje smješteno u podnožju ličke Plješivice, udaljeno 20-ak kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera. U Korenici se odvajaju putni pravci za Gospić i Karlobag, te Otočac i Senj.

Korenica se spominje u okviru Krbavske županije kao sjedište istoimenog upravnog okruga godine 1468. Godine 1489. navodi se da je Korenica imala utvrde: na brdu Gradina, grad Mrsinj u blizini današnje Korenice, te utvrdu Prozor iznad sela Vrelo.

Godine 1800. U Korenici je sagrađena crkva Sv. Jurja koja je u II. Svjetskom rau uništena, a na njezinim temeljima je sagrađena zgrada šumarije. Nakon Domovinskog rata u Korenici je sagrađena nova crkva Sv. Jurja.

Prednosti općine Plitvička Jezera su zdrava i čista priroda koja osigurava uvjete za proizvodnju zdrave hrane, razvoj lovnog i seoskog turizma, bogatstvo mnogobrojnih izvorišta pitke vode, kvalitetne šume i druga prirodna bogatstva.

NASELJA U OPĆINI PLITVIČKA JEZERA

Bjelopolje
Čanak
Čujića Krčevina
Donji Vaganac
Drakulić Rijeka
Gornji Vaganac
Gradina Korenička
Homoljac
Jasikovac
Jezerce
Kalebovac
Kapela Korenička
Kompolje Koreničko
Končarev Kraj
Korana
Korenica
Kozjan
Krbavica
Ličko Petrovo Selo
Mihaljevac
Novo Selo Koreničko

Oravac
Plitvica Selo
Plitvička Jezera
Plitvički Ljeskovac
Poljanak
Ponor Korenički
Prijeboj
Rastovača
Rešetar
Rudanovac
Sertić Poljana
Smoljanac
Šeganovac
Trnavac
Tuk Bjelopoljski
Vranovača
Vrelo Koreničko
Vrpile
Zaklopača
Željava