Održano predavanje za pčelare u Korenici “Praćenje gubitaka pčelinjih zajednica” i “Mjere kontrole i suzbijanja varoe”

U općinskoj vijećnici u Korenici 3. veljače 2017. su održana predavanja „Praćenje gubitaka pčelinjih zajednica“ i „Mjere kontrole i suzbijanja varoe“. Predavanja su održali prof. dr. sc. Nikola Kezić i doc. dr. sc. Janja Filipi sa Sveučilišta u Zadru. Organizator predavanja je Pčelarska udruga Slap.

Posljednjih je godina širom svijeta glavnina pažnje usmjerena na probleme vezane uz povećane gubitke pčelinjih zajednica. Praćenje gubitaka pčelinjih zajednica na europskom i svjetskom nivou provodi se kontinuirano od 2008. godine. Razrađen je standardizirani godišnji upitnik za pčelare kako bi se dobili usporedivi podaci na međunarodnom nivou. Cilj radionice je analiza i interpretacija podataka prikupljenih iz prethodnih godina, te rasprava o objavljivanju podataka u narednom periodu. Na radionici su sudjelovali znanstvenici iz područja pčelarstva, biometrike i statistike većinom iz različitih europskih država. Kroz izlaganja i rasprave predstavljeni su trendovi gubitaka pčelinjih zajednica i utjecaj na populaciju u pojedinim zemljama i regijama.

Sveučilište u Zadru Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu je organizator i nositelj ove radionice. Praksa ovog međunarodnog tijela svake godine organizirati radionicu u drugoj državi kod jednog od nositelja suradnje. Cilj je da se članovi ovog tijela bolje upoznaju sa lokalnim uvjetima, kako bi bolje razumjeli pojavu i razmjere gubitaka u pojedinoj zemlji. Radionica je održana 1. i 2. veljače 2017. u Zadru, a potom su zaključci predstavljeni na predavanjima u Korenici.