41

naselje

470.79

km2 površine

4373

stanovnika

Općina Plitvička Jezera

Općina Plitvička smještena je u sjeveroistočnom dijelu Ličko-senjske županije. Obuhvaća površinu od 470,79 km2 i ima 41 naselje. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Općina ima 4373 stanovnika. S obzirom na reljef općina je brdsko-planinsko područje gdje se izdvajaju planine Mala Kapela i Plješivica. Područje općine Plitvička Jezera jako je stradalo u Domovinskom ratu i bilo je okupirano u razdoblju od 1991. – 1995. godine. Danas je većim dijelom područje općine obnovljeno i opremljeno komunalnom infrastrukturom.

Sjedište općine Plitvička Jezera je u Korenici. Korenica je turističko naselje smješteno u podnožju ličke Plješivice, udaljeno 20-ak kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera. U Korenici se odvajaju putni pravci za Gospić i Karlobag, te Otočac i Senj.

Korenica se spominje u okviru Krbavske županije kao sjedište istoimenog upravnog okruga godine 1468. Godine 1489. navodi se da je Korenica imala utvrde: na brdu Gradina, grad Mrsinj u blizini današnje Korenice, te utvrdu Prozor iznad sela Vrelo.

Godine 1800. U Korenici je sagrađena crkva Sv. Jurja koja je u II. Svjetskom rau uništena, a na njezinim temeljima je sagrađena zgrada šumarije. Nakon Domovinskog rata u Korenici je sagrađena nova crkva Sv. Jurja.

Prednosti općine Plitvička Jezera su zdrava i čista priroda koja osigurava uvjete za proizvodnju zdrave hrane, razvoj lovnog i seoskog turizma, bogatstvo mnogobrojnih izvorišta pitke vode, kvalitetne šume i druga prirodna bogatstva.