Oznaka: Dan žena

Sretan Vam Dan žena!

Općina Plitvička Jezera želi svim svojim građankama, ali i  ženama diljem svijeta, sretan Međunarodni dan žena! 

Na današnji dan 8. ožujka  slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi protest zbog niskih plaća i loših radnih uvjeta održan je 8. ožujka 1857. u New Yorku. Prosvjedi za bolje uvjete, veća prava i slobode žena nastavili su se i idućih godina. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Njemačka socijalistica Clara Zetkin predložila je, a Prva međunarodna konferencija žena i usvojila prijedlog o Međunarodnom danu žena 1910. godine u Kopenhagenu. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. Te godine milijuni su obilježili prvi Međunarodni dan žena, a u nekoliko država današnji dan slavi se kao blagdan ili čak državni praznik.

Međunarodni dan žena

Svake godine 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena te se tog dana slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Međunarodni dan žena zapravo predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima.

Read More

Dan žena u Korenici

Povodom obilježavanja međunarodnog dana žena, udruge “Nit” i “Tara” pozivaju sve dame na obilježavanje njihovog dana u Restoranu “Macola” u petak, 10. ožujka 2017. godine, s početkom u 20 sati.
Cijena po osobi iznosi 120,00 kn te je uračunata večera i prigodan poklon uz nastup “Intro bend” iz Otočca.

Read More