Oznaka: Domovinski rat

Obljetnica stradanja Hrvata u selima Vukovići i Poljanak

Dana 7. studenog obilježena je 26. obljetnica stradanja Hrvata u zaseoku Vukovići i selu Poljanak. Tom prilikom na spomen obilježjima položeni su vijenci i zapaljene su svijeće.

Tog su dana 1991. godine oko 12 sati u zaseok Vukovići ušle dvije naoružane skupine srpskih terorista i počinile ratni zločin nad hrvatskim civilnim stanovništvom. Tog kobnog dana stradali su Vjekoslav Vuković, Dane Vuković, Milka Vuković, Lucija Vuković, Nikola Vuković, Dane Vuković, Joso Matovina i Nikola Matovina. Šesnaestogodišnji Božo Vuković jedini je preživio taj dan u Vukovićima.

Istog dana stradalo je i selo Poljanak. Poginuli su Ivana i Nikola Vuković, dok su kuće opljačkane, a potom i zapaljene.

Za ove zločine, niti 26 godina kasnije, nitko nije odgovorao.

Priložene fotografije djelo su i vlasništvo g. Vlade Butine, te Općina Plitvička Jezera ne posjeduje nikakva prava vlasništva na iste.

FOTO: Vlado Butina
FOTO: Vlado Butina
FOTO: Vlado Butina
FOTO: Vlado Butina
FOTO: Vlado Butina

Sastanak o spomen obilježju i grobnici u Vagancu

Povodom iskopa ostataka žrtava na području Vaganca i okolnih sela, svi koji smatraju da je među žrtvama i član njihove obitelji , pozivaju se na sastanak u srijedu 12. srpnja u 18 sati u prostore Župnog ureda u Vagancu kako bi se dogovorili o lokaciji skupne grobnice i spomen obilježja koje podiže Ministarstvo.