Oznaka: institut za javne financije

Transparentnost rada Općine u porastu

U najnovijem newsletteru Instituta za javne financije objavljena je analiza proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina. Analiza se bavi količinom objavljenih proračunskih te jednostavnošću pronalaženja tih dokumenata na službenim stranicama jedinice lokalne samouprave.

Općina Plitvička Jezera je po toj analizi i tim kriterijima dobila ocjenu tri za 2018. godinu. Ova ocjena je napredak s obzirom na protekle godine. Prije dvije godine Općina Plitvička Jezera dobila je ocjenu 1, a 2017. ocjenu 2.

Općina Plitvička Jezera započela je s promjenama vizualnog i sadržajnog identiteta službene web stranice Općine, kao i pripremama Proračunskog vodiča puno prije ovih rezultata kako bi i iduće godine zabilježila stopu rasta transparentnosti.

Najbolju ocjenu u Ličko-senjskoj županiji dobila je Općina Udbina (5), slijedi ju Općina Lovinac (4),Gradovi Gospić i Otočac i Općina Brinje (3). Ocjenu dva dobio je Grad Senj, dok su jedan dobile Općine Donji Lapac i Karlobag. Prosjek svih općina u Republici Hrvatskoj je 3,3.

Institut napominje kako jedinice lokalne samouprave objavljuju sve više dokumenata, te se iz godine u godinu vide pomaci na bolje.