Volontirajte u Nacionalnom parku Plitvička Jezera

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo je i pokrenulo program volontiranja u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Osmišljen je ukupno trideset jedan volonterski program, a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl. Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi usklađeni su s planovima upravljanja parkova i osmišljeni tako da doprinose zaštiti prirode.

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomognite nam da ga zaštitimo i očuvamo. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Što radi Zeleni čuvar u NP Plitvička Jezera
– daje osnovne informacije posjetiteljima o načinu funkcioniranja posjetiteljskog sustava, kretanja posjetitelja, glavnih ulaza, parkirnih površina, mjesta za okrepu i slično
– daje osnovne informacije o prirodnim procesima u Parku u smislu biljnih i životinjskih karakteristika područja, raznovrsnih staništa, procesa stvaranja sedre i slično,
– upućuje posjetitelje na pravila ponašanja u Parku te ih upozorava u slučaju njihovog kršenja
– evidentira putem anketnog upitnika na tabletu ili u papirnatom obliku o najčešćim pitanjima koje posjetitelji postavljaju, njihovoj nacionalnosti, zadovoljstvu uslugom, idejama za poboljšanjem,
– dojavljuje nadležnim osobama o eventualnim lokacijama ozlijeđenih kojima volonter može svojom prisutnošću i brzom reakcijom pomoći do dolaska ovlaštenih osoba
– komunicira s čuvarima prirode i informatorima

Koliko je volontera potrebno
4

Kada se može volontirati
Od srpnja do kolovoza.

Koje je radno vrijeme volontera
U dvije smjene – jutarnja od 9 sati ujutro do 3 sata poslijepodne te od 1 sat poslijepodne do 7 sati poslijepodne, tj. 6 sata dnevno tijekom 6 dana u tjednu (jedan dan u tjednu je po dogovoru slobodan). Minimalno vrijeme volontiranja je tri tjedna.

Koje kvalitete volonter treba imati
– komunikativnost i sklonost radu s ljudima
– spremnost na edukaciju
– strpljivost i tolerancija
– snalažljivost
– želju za rad na terenu, uz jezera
– spremnost na rad i pod raznim vremenskim prilikama

Koje jezike volonter treba znati
Hrvatski ili engleski za sporazumijevanje s osobljem Parka, s tim da bi zbog prirode posla (davanje informacija) trebali znati barem dva strana jezika (od kojih je engleski obavezan). Volonteri iz stranih zemalja moraju obavezno znati engleski te se aktivno služiti barem još jednim jezikom.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom
Posao nije prikladan za volontiranje osoba s invaliditetom i drugim poteškoćama.

Gdje volonteri rade
Volontersko radno mjesto biti će na terenu, u užoj zoni posjećivanja Nacionalnog parka. Po dva volontera će obilaziti staze uz jezera i svojom prisutnošću biti na usluzi posjetiteljima.

Smještaj
Smještaj je osiguran i besplatan. Volonterima će se osigurati besplatan smještaj u Domu mladih (Mukinje) na bazi dvije garsonijere (po dvije osobe u garsonijeri).

Prehrana
Osiguran je jedan besplatan dnevni topli obrok u restoranu „Poljana“ Nacionalnog parka Plitvička jezera. Dodatne obroke volonteri moraju osigurati samostalno.

Prijevoz
Lokalni prijevoz unutar Parka je osiguran (od mjesta smještaja do mjesta volontiranja i nazad). Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju
– planinariti na nekoliko planinarskih staza u sklopu Parka: planinarske staze “Plitvice” i “Čorkova uvala” te staze prema Mrsinj gradu i na vrh Gola Plješivica (visina 1.647 m)
– uživati u nekom od domaćih proizvoda poput sira, rakije i meda koje prodaje domaće stanovništvo (najčešće u naselju Babin potok – pola sata vožnje od naselja Mukinje)
– probati „Plitvičku štrudlu“, tradicionalan kolač plitvičkog kraja, a čiji je recept tajna!
– posjetiti lokalitete u okolici Parka: stari grad Drežnik, Baraćeve špilje, Rastoke, …
– odmarati se i družiti s kolegama volonterima te osobljem i posjetiteljima Parka u lokalima i restoranima u sklopu Parka

Zašto volontirati u našem Parku
– imati ćete priliku raditi s posjetiteljima iz cijeloga svijeta i na taj način unaprijediti poznavanje stranog jezika i vlastite komunikacijske vještine
– u predivnom okruženju područja pod UNESCO-om, imati ćete mogućnost prenijeti znanje o prirodnoj vrijednosti zaštićenog područja
– provođenjem anketa omogućiti ćete nacionalnom parku bolje upravljanje posjetiteljima
– surađivati ćete s djelatnicima nacionalnog parka (čuvarima prirode i informatorima) te tako naučiti o upravljanju zaštićenim područjem
– probati ćete specijalitete lokalnog stanovništva i upoznati lokalnu zajednicu
– uživati ćete u prirodi i u slobodno vrijeme svakako iskoristiti mogućnost upoznavanja okolice, planinariti i slično

Zainteresirani?
Javite se Maji Vurnek, stručnoj suradnici i biologinji u Nacionalnom parku Plitvička jezera ispunjavanjem formulara (http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/prijavi-se-za-volontiranje/?apply=np-plitvicka-jezera-zeleni-cuvar) Maja će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!