LAG LIKA objavio Javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje znaka ” LIKA QUALITY”

LAG Lika provodi petogodišnji projekt integralnog gospodarskog razvoja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020, s ciljem brendiranja Like i podvelebitskog primorja kao područja prepoznatljive gastro-destinacije i veće zastupljenosti visokokvalitetnih lokalno proizvedenih namirnica u ugostiteljskoj ponudi, te se uvodi regionalni sustav kvalitete LIKA QUALITY.

Znak LIKA QUALITY zaštićen je pri Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva kao jamstveni žig, a nositelj znaka je LAG LIKA. Navedena oznaka će se, sukladno unaprijed definiranim pravilima, u prvoj fazi dodjeljivati prehrambenim proizvodima koji su proizvedeni na području Like i podvelebitskog primorja, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete te imaju uporište u lokalnoj tradiciji. Regionalni sustav kvalitete Lika Quality doprinijet će promociji visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda proizvedenih na lokalnim farmama te brendiranju gastro destinacije. Također, potaknut će veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje. Obzirom na zajedničku promociju područja, koristi će imati i lokalni ugostitelji koji uđu u sustav kvalitete.” ističe Martina Jurković iz LAG-a Lika.

Oznaka će se u drugoj fazi dodjeljivati ugostiteljskim objektima koji u svojoj ponudi imaju jela pripravljena od namirnica s oznakom Lika QUALITY. Ovaj sustav pomoći će lokalnim poljoprivrednicima u značajnijoj prodaji njihovih proizvoda, kao i ugostiteljima koji će s takvom ponudom biti nositelji gastronomske revolucije u turističkoj destinaciji.

Tijekom razvoja projekta LIKA QUALITY izrađene su procedure dodjele oznake. Formirano je 11 radnih skupina čiji su članovi priznati proizvođači s ovog područja. Svaka radna skupina definirala je specifikacije proizvoda temeljem kojih će se dodjeljivati Znak LIKA QUALITY.

Goran Rihelj

Prilog:
Upute-za-prijavitelje

Zahtjev-za-korištenje-Znaka-LQ(1)

Zahtjev-za-korištenje-Znaka-LQ